DOĞALGAZ, SOBA, ŞOFBEN, BACA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI KAMUSAL DENETİM DEVREYE SOKULARAK TİTİZLİKLE UYGULANMALIDIR

Bilindiği üzere her yıl soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbon-monoksit zehirlenmesi sonucu birçok yurttaşımız yaşamını kaybetmektedir.  En son dört gün önce İstanbul Fatih‘te bir otelde kombi bacasından gaz sızması sonucu 23 kişi zehirlenerek hastaneye kaldırılmış; önceki gece de Zeytinburnu‘nda bir evde, 5 yabancı uyruklu kişi şofben kaynaklı olarak karbon-monoksit zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirmiştir. Bu vesile ile TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, aşağıdaki öneri ve uyarılarımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Kamusal bir hizmet olan doğalgazın kent içi dağıtımı, 4646 sayılı Doğalgaz Kanununa göre yerel gaz dağıtım şirketleri aracılığıyla yapılmaktadır. Doğalgazın, kullanım mahallerine sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaştırılması ve emniyet tedbirlerinin alınıp alınmadığının denetiminde bu kuruluşlar görevlendirilmiştir. Bu kuruluşlar, kendi şartnamelerine göre, doğalgazın ilk devreye alınmasında gerekli kontrolleri yapmakta, ancak yıllık kontrol ve denetimler eksik bırakılmaktadır. Bu kontroller, herhangi bir yasal çerçeve ile belirlenmemiş olup, gazın güvenli kullanımı sadece nihai tüketicinin duyarlılığına bırakılmıştır. Oysa gaz dağıtım şirketlerinin periyodik kontrol ve denetimleri yapması, ivedilikle ulusal düzeyde yasal bir statüye kavuşturularak zorunlu hale getirilmelidir.

Bacalı cihaz (şofben, kombi, soba) kullanımında da, standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesi zorunlu olmalıdır. Mevcut düzenlemelerde bu konuda da bir boşluk bulunmakta, baca temizliği kullanıcının sorumluluğuna terk edilmektedir. Bu durumun da yasalarla güvence altına alınması ve kamusal denetimin sağlanması bir zorunluluktur.

Diğer yandan bu cihazların ve bacaların her yıl yaz sezonunda, en geç sonbahar girişinde bakımlarının yapılması, emniyetle çalışmaları için bir zorunluluktur. Bu konuda gerekli yaptırımların mutlaka uygulamaya konulması gerekmektedir.

Ayrıca karbon monoksit gazının ortamda belirli bir seviyeye ulaşması durumunda veya herhangi bir gaz kaçağı durumunda alarm veren sensörler mevcuttur. Yukarıda değindiğimiz yasal önlemler yanı sıra bu aygıtların kullanımının yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesi, bu tür acıları yaşamamızın önüne geçmede yardımcı olacaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak her kış döneminde bacalı cihazların kullanımında dikkat edilecek hususlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye, toplumsal bilinç oluşturmaya çalışıyor, bu konuda hazırladığımız broşürleri paylaşıma açıyoruz. Bu bilgi, broşür ve belgelere Odamızın www.mmo.org.tr adresli web sitesinden  ulaşılabilmektedir.

Bu tür ölümlü ve acı olayların yaşanmaması için ilgili tüm kurum, kuruluşlar ile kamuoyunu yukarıda aktardığımız bilgiler ışığında duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Ali Ekber ÇAKAR

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

Yönetim Kurulu Başkanı

Yayına Giriş Tarihi

2013-01-03 11:00:00

Tarih: Temmuz 20, 2018, kategoriler: Basın haberleri Yazar: